Hapkido története

Története:

A hapkido története a Japánhoz közeli kelet-ázsiai félsziget, a későbbi Korea egyesítésében nagy szerepet játszó Sylla dinasztia (Kr. e. 57 – Kr. u. 936) idején élő hwarang harcosokkal kezdődik. A hwarangok az európai lovagokhoz, illetve japán szamurájokhoz hasonlóan nemesek voltak, akik nemcsak a művészetekben, hanem a buddhista filozófiában is jártasak voltak. A három királyság korában (Kr.e. 18. - Kr. u. 668.) a harcművészet nem alkotott egyetlen komplex harci rendszert. Az alkalmazandó technikákat harci eszköz szerint csoportosították.

Ezen csoportok közül a néhány fontosabb:

Su Bak (öklözés)
Tae Kyun (rúgás)
Kag
 Ju (dobás)
Kung Sa (íjászat)
Ki Ma SaBop (lovas íjászat)
Tam
 Gom Sul (rövid kés)
Kom
 Sul Bop (kard)
Su
 Yong Bop (vizi harc)

Kína és Korea buddhista szerzetesei elképzeléseiket gyakran megosztották egymással, így ápolva és fejlesztve harcművészetüket. Időközben a kiújuló háború Japán és Korea közt az utóbbi elfoglalásához vezetett. A japánok célja a koreai kultúra elpusztítása, ezáltal Koreának a japán birodalomba való beépítése volt. Amíg a koreai harcművészetek gyakorlása tilos volt, addig japán stílust bárki űzhetett. Számos koreai azonban buddhista szerzetesektől kezdte el tanulni saját harci művészetüket, amelyet azután titokban gyakoroltak.

A második világháborúban elszenvedett japán vereség után Korea visszanyerte függetlenségét, így a hazai harcművészetek tanulása és oktatása szabaddá vált. A harci művészeteket gyakorló Ji Han Jae a Japánból visszahozott technikákat Choi Yong Sooltól tanulta, majd kombinálta őket a „Taoista Lee” néven ismert mesterétől tanult hagyományos koreai rúgó és fegyveres technikákkal, valamint a „Nagymama” néven elhíresült szerzetesnőtől átvett spirituális filozófiával. Ezek összességéből alakult ki a hapkido mai arculata.

A Hapkido megalapítója:

Cho Young Sool 9. danos Nagymester (1904-1986)

Choi  Young  Sool

Árva gyermekként Japánban tanult Takeda Sōkaku mestertől stílusok Daito-ryu, Aiki-jujutsu volt.

Choi a második világháború után visszatért Koreába és 1948-ban elkezdte tanítani először "Yu Sul-t,

később Yu Kwon Sool-t és "Hap Ki Yu Kwon Sool-t és végül Hapkido-t.

1951-ben Choi és Seo megnyitották a Daehan Hapki YuKwon Sool Dojangot. 1958-ban Choi Yong-sool először nyitotta meg saját iskoláját, a hapkido-t rövidített névvel. 1963-ban megalapította a Korea Kido Szövetséget. 1965-ben So Bok Sop Szöulban megnyitott egy második iskolát, ő maga pedig a Koreai Hapkido Szövetség fő tanácsadója lett.
1986-ban Choi Yong Sul nagymester Taegu városban halt meg.

 

A modern Hapkido megalapítója: 

Ji Han Jae 10. danos Nagymester

Ji Han Jae

1936-ban született Dél-Koreában lévő An Dong-ban. 1949-ben, 13 évesen Choi Yong Sul mester vezetése alatt elkezd Yawara-t tanulni. 1956-ban visszatér szülővárosába, ahol taoista szerzetesek tanításában is részesül. Taekyon-t tanult, kitanulja a hagyományos koreai fegyvereket és a meditációval is el kezd foglalkozni.

1957. szeptemberében Szöulba költözik és megnyitja Majang Dong-nak egy Sung Moo Kwan nevű iskolát, első tanítványának Hwang Dok Kyu-nak Yu Kwon Sul-t tanít.

Később eldöntötte, hogy Hapkido-ra változtatja a Yu Kwon Sul-t, mert úgy gondolta, hogy túl hosszú a Yu Kwon Sul név. 1965-ben létrehozza a Koreai Hapkido Egyesületet. Mai nevén Korea Hapkido Szövetség.

1967-1969. Ji Han Jae Hapkidot oktat Vietnámban állomásozó katonáknak.

1969-ben Ji Han Jae, egy a két kormány közti csereprogram keretében az USA-ba megy és beavatja a Hapkido-ba Nixon amerikai elnök testőreit, az FBI-t és az OSI-t, végül a Pentagon-ban tart bemutatót. A következő 5 évben Ji megismerkedik Bruce Lee-vel, egy akkori világhírű harcművész színésszel, akire nagy hatást gyakorolt  és Honkogba utazik vele. Ott filmekben szerepel és harci jeleneteket koreografál. A leghíresebb filmek, melyben szerepelt, a Hapkido és a Halálos játszma című filmek voltak.

1970-1979-ig Ji Han Jae a Hapkido-t Park Chung Hee elnök 300 testőrének, a rendőrségnek és a Katonai Akadémiának is tanítja.

1979-ben Ji Han Jae a Korea Hapkido Egyesület elnöke lesz, ( Mai utódja, Oh Se Lim elnök).
1983-ban átnevezik Koreai Hapkido Szövetségnek, tagjai között Choi Young Sul, Ji Han Jae, Myoun Ja Nim mesterrel.

Emblémája a nyílvesszőt röptében elkapó sas lett.
1984 óta Ji Han Jae nagymester az USA-ba él, ahol az általa nevezett  Sin Moo Hapkido-t tanítja New Jersey-ben. (Sin Moo – egy magasabb szellemű művészet)

Sin Moo Hapkido